sreda, 17. september 2008

ST. PETERSBURG II

Še vedno smo v St. Petersburgu, ki je poln brazgotin raznih nesreč. Preživel je za marsikateri del mesta uničujoče poplave, ki so se pojavljale točno vsakih sto let( 1724, 1824, 1924), preživel je vpade tujih vojsk, in niti enkrat ni noben zavojevalec prestopil praga mesta. Tudi najhujša blokada mesta v zgodovini, ki je trajala skoraj tri leta ( od 1941 do 1944 ), ni uničila pozitivnega duha tega mesta in njegovih prebivalcev.
Mesto se ponaša tudi s četrto največjo katedralo na svetu, to je katedrala St. Issac. Kolosalna zgradba lahko sprejme tudi do 14.000 ljudi.
Še ena posebnost pa so "bele noči", ki trajajo približno od maja do junija. Takrat je mesto polno koncertov in festivalov, ljudje so na ulicah tako podnevi kot ponoči, reka Neva je polna ladjic, na katerih se odvijajo različni zabavni programi. Skratka celo mesto je polno življenja in pozitivne energije. Prebivalci mesta in tisti, ki so te noči doživeli, pravijo, da jih ni mogoče opisati z besedami in jih je treba preprosto doživeti.
St. Petersburg je mesto s posebnim nabojem in vsekakor vredno obiska.
Tako se poslavljam od St. Petersburga in Rusije. Triurno čakanje na meji, nešteto nesmiselnih kontrol, pa še malo čakanja in potem Finska in dolga pot proti domu...





























1 komentar:

Anonimni pravi ...

Všeč so mi slike, ker si izbral "sončni žarki, dežne kaplje in po nočnem neurju"... Kje pa je tista z mavrico?:)
Če lahko dodam - St.Petersburg je harmonija življenja, beda in blišč vzhodnega sveta...Je prava Rusija!
Res vredno ogleda, priporočam.
lubica